ZABAWY KULINARNE DLA MALUSZKÓW
CELE OGÓLNE
- rozwijanie i doskonalenie zmysłów smaku, węchu, dotyku, wzroku podczas przygotowywania i smakowania przyrządzanych potraw
- rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
- kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania
- wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
CELE OPERACYJNE, DZIECKO
- wie, dlaczego warto jeść warzywa
- wykonuje proste smakołyki
- zna i przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłku
METODY
- słowne: rozmowa, pogadanka, wierszyk, wyjaśnienie, objaśnienie
- czynne : zadań stawianych do wykonania,
- oglądowe: pokaz, demonstracja
FORMY
- grupowa
- indywidualna
Chcesz sprawić radość swoim bliskim? Mam dla ciebie świetny pomysł.
Możesz wykonać potrawy z jajek. Oto kilka propozycji:
Myszki
Składniki: 2 listki sałaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 rzodkiewka, 3 ziarenka pieprzu, 2 listki szczypiorku.
Sposób wykonania:
a) Obierz jajko ze skorupki.
b) Zetnij nożem bok jajka.
c) Połóż umyte liście sałaty na talerzu, a na sałacie jajko.
d) Pokrój rzodkiewkę na cienkie plasterki.
e) Wciśnij w jajko dwa plasterki rzodkiewki tak, żeby przypominały uszy myszki.
f) Wciśnij w jajko dwa ziarenka pieprzu tak, aby przypominały oczy i jedno ziarno
g) Wciśnij kawałki szczypioru w miejsce ogona myszy.
Kurka
Składniki: liść sałaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 goździki, kawałek marchewki.
Sposób wykonania:
a) Obierz jajko ze skorupki.
b) Połóż umyty listek sałaty na talerzu.
c) Postaw jajko pionowo.
d) Natnij nożem górę jajka.
e) Odkrój plasterek marchewki i powycinaj w nim ząbki.
f) Wciśnij ponacinaną marchewkę w miejsce nacięcia na górze jajka.
g) Wciśnij goździki w jajko tak, żeby przypominały oczy kurczaka.
h) Natnij jajko pomiędzy oczami kurczaka i wciśnij w to miejsce kawałek marchewki, który będzie imitował dziób.
i) W domu, z pomocą rodziców, możesz przygotowywać kurczątka z jajek.
Muchomorki
Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 1 mały pomidor, majonez, szczypior
Sposób wykonania:
a) Połóż na talerzu posiekany szczypior.
b) Obierz jajka ze skorupek.
c) Zetnij końce jajek tak, żeby można je było postawić.
d) Przekrój umytego pomidora na pół.
e) Wydrąż łyżeczką środki z każdej połówki pomidora.
f) Nałóż każdą połówkę pomidora na jajko.
g) Zrób z majonezu kilka kropek na połówkach pomidora.
POWODZENIA !
AUTOR: Aleksandra Wnuk
Przedszkole Z ODDZIŁAMI INTEGR.W KWIDZYNIE