ZABAWY KULINARNE DLA MALUSZKÓW

CELE OGÓLNE

  • rozwijanie i doskonalenie zmysłów smaku, węchu, dotyku, wzroku podczas przygotowywania i smakowania przyrządzanych potraw
  • rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
  • kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania
  • wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole

CELE OPERACYJNE, DZIECKO

  • wie, dlaczego warto jeść warzywa
  • wykonuje proste smakołyki
  •  zna i przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłku

METODY

  • słowne: rozmowa, pogadanka, wierszyk, wyjaśnienie, objaśnienie
  • czynne : zadań stawianych do wykonania,
  • oglądowe: pokaz, demonstracja

FORMY

  • grupowa
  • indywidualna

 

Chcesz sprawić radość swoim bliskim? Mam dla ciebie świetny pomysł.

Możesz wykonać potrawy z jajek. Oto kilka propozycji:

Myszki

Składniki: 2 listki sałaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 rzodkiewka, 3 ziarenka pieprzu, 2 listki szczypiorku.

 

Sposób wykonania:

a) Obierz jajko ze skorupki.

b) Zetnij nożem bok jajka.

c) Połóż umyte liście sałaty na talerzu, a na sałacie jajko.

d) Pokrój rzodkiewkę na cienkie plasterki.

e) Wciśnij w jajko dwa plasterki rzodkiewki tak, żeby przypominały uszy myszki.

f) Wciśnij w jajko dwa ziarenka pieprzu tak, aby przypominały oczy i jedno ziarno

g) Wciśnij kawałki szczypioru w miejsce ogona myszy.

 

Kurka

Składniki: liść sałaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 goździki, kawałek marchewki.

 

Sposób wykonania:

a) Obierz jajko ze skorupki.

b) Połóż umyty listek sałaty na talerzu.

c) Postaw jajko pionowo.

d) Natnij nożem górę jajka.

e) Odkrój plasterek marchewki i powycinaj w nim ząbki.

f) Wciśnij ponacinaną marchewkę w miejsce nacięcia na górze jajka.

g) Wciśnij goździki w jajko tak, żeby przypominały oczy kurczaka.

h) Natnij jajko pomiędzy oczami kurczaka i wciśnij w to miejsce kawałek marchewki, który będzie imitował dziób.

i) W domu, z pomocą rodziców, możesz przygotowywać kurczątka z jajek.

 

Muchomorki

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 1 mały pomidor, majonez, szczypior

Sposób wykonania:

a) Połóż na talerzu posiekany szczypior.

b) Obierz jajka ze skorupek.

c) Zetnij końce jajek tak, żeby można je było postawić.

d) Przekrój umytego pomidora na pół.

e) Wydrąż łyżeczką środki z każdej połówki pomidora.

f) Nałóż każdą połówkę pomidora na jajko.

g) Zrób z majonezu kilka kropek na połówkach pomidora.

 

 POWODZENIA !

AUTOR: Aleksandra Wnuk

 Przedszkole Z ODDZIŁAMI INTEGR.W KWIDZYNIE

Bądź na bieżąco!

  • dołącz do grupy na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów.

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Loading Facebook Comments ...

Przedszkolankowo

Trafiłaś właśnie na blog nauczycielki przedszkola. Bardzo mi miło! Jeśli jesteś rodzicem lub nauczycielem, wierzę, że to miejsce jest właśnie dla Ciebie!

WSPÓŁPRACA

Jeżeli masz ciekawy pomysł na współpracę skontaktuj się z nami! Chętnie podejmujemy się nowych wyzwań, a w ramach współpracy m.in. opublikujemy artykuł sponsorowany, zamieścimy reklamę, napiszemy recenzję oraz przetestujemy jakiś produkt z załączoną foto relacją i naszą rekomendacją.   (Kontakt)

Copyright 2023 © przedszkolankowo.pl Wszelkie Prawa Zastrzeżone.

KONTAKT

Wszelkie pytania, propozycje, uwagi, itp.

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?