ZABAWY KULINARNE DLA MALUSZKÓW scenariusz zajęć (przepisy)

ZABAWY KULINARNE DLA MALUSZKÓW

CELE OGÓLNE

  • rozwijanie i doskonalenie zmysłów smaku, węchu, dotyku, wzroku podczas przygotowywania i smakowania przyrządzanych potraw
  • rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
  • kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania
  • wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole

CELE OPERACYJNE, DZIECKO

  • wie, dlaczego warto jeść warzywa
  • wykonuje proste smakołyki
  •  zna i przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłku

METODY

  • słowne: rozmowa, pogadanka, wierszyk, wyjaśnienie, objaśnienie
  • czynne : zadań stawianych do wykonania,
  • oglądowe: pokaz, demonstracja

FORMY

  • grupowa
  • indywidualna

 

Chcesz sprawić radość swoim bliskim? Mam dla ciebie świetny pomysł.

Możesz wykonać potrawy z jajek. Oto kilka propozycji:

Myszki

Składniki: 2 listki sałaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 rzodkiewka, 3 ziarenka pieprzu, 2 listki szczypiorku.

 

Sposób wykonania:

a) Obierz jajko ze skorupki.

b) Zetnij nożem bok jajka.

c) Połóż umyte liście sałaty na talerzu, a na sałacie jajko.

d) Pokrój rzodkiewkę na cienkie plasterki.

e) Wciśnij w jajko dwa plasterki rzodkiewki tak, żeby przypominały uszy myszki.

f) Wciśnij w jajko dwa ziarenka pieprzu tak, aby przypominały oczy i jedno ziarno

g) Wciśnij kawałki szczypioru w miejsce ogona myszy.

 

Kurka

Składniki: liść sałaty, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 goździki, kawałek marchewki.

 

Sposób wykonania:

a) Obierz jajko ze skorupki.

b) Połóż umyty listek sałaty na talerzu.

c) Postaw jajko pionowo.

d) Natnij nożem górę jajka.

e) Odkrój plasterek marchewki i powycinaj w nim ząbki.

f) Wciśnij ponacinaną marchewkę w miejsce nacięcia na górze jajka.

g) Wciśnij goździki w jajko tak, żeby przypominały oczy kurczaka.

h) Natnij jajko pomiędzy oczami kurczaka i wciśnij w to miejsce kawałek marchewki, który będzie imitował dziób.

i) W domu, z pomocą rodziców, możesz przygotowywać kurczątka z jajek.

 

Muchomorki

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 1 mały pomidor, majonez, szczypior

Sposób wykonania:

a) Połóż na talerzu posiekany szczypior.

b) Obierz jajka ze skorupek.

c) Zetnij końce jajek tak, żeby można je było postawić.

d) Przekrój umytego pomidora na pół.

e) Wydrąż łyżeczką środki z każdej połówki pomidora.

f) Nałóż każdą połówkę pomidora na jajko.

g) Zrób z majonezu kilka kropek na połówkach pomidora.

 

 POWODZENIA !

AUTOR: Aleksandra Wnuk

 Przedszkole Z ODDZIŁAMI INTEGR.W KWIDZYNIE

Powiązane posty:

No Comments

Leave a Reply

Loading Facebook Comments ...