Aby zrobić “wybuch wulkanu” potrzebujesz:
- sodę oczyszczaną
- ocet
- łyżkę
- kubeczek, szklankę, słoik lub butelkę
- tackę, talerzyk
- barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Wykonanie:
Najpierw wulkan:
- Na środku talerza ustaw szklankę, kubeczek, butelkę lub słoik.
- Jeżeli masz czas można owinąć przygotowaną na talerzyku butelkę lub słoik folią aluminiową dla ładnego wyglądu
A teraz “wybuch”:
- Ustaw “wulkan” na tacy, aby “lawa” nie rozlała się po całej kuchni.
- Wlej do wulkanu 2 łyżki wody, wsyp kilka łyżeczek sody oczyszczanej i mieszaj aż się rozpuści.
- Nalej octu do osobnego kubeczka.
- Wlej jednym ruchem ocet z kubeczka do wulkanu. Zobacz jaki piękny wybuch lawy.
i gotowe…
Jak to się dzieje?
Powstała piana to bąble napełnione dwutlenkiem węgla, który powstał z reakcji octu (kwasu) z sodą oczyszczaną (zasada).